Mediastinoscopia

Ce este mediastinoscopia?

Mediastinoscopia este o metoda chirurgicala minim invaziva de referinta in explorarea mediastinului mijlociu si superior cu scop diagnostic si terapeutic. Mediastinul reprezinta spatial dintre cei doi plamani situat in spatele sternului si in fata coloanei vertebrale, continand ganglioni limfatici, inima, vase de sange, traheea, esofagul, timusul.

Istoric

Descrisa pentru prima data in lume de catre Dr Eric Carlens in 1959, mediastinoscopia cervicala a fost practicata in Romania din 1963 de catre Dr Liviu Hica iar ulterior abandonata pentru aproximativ 4 decenii. Este meritul Dr Cristian Paleru de a fi reintrodus mediastinoscopia cervicala in Romania. Dupa insusirea metodei in RuhrlandKlinik Essen, acesta efectueaza primele 3 mediastinoscopii in Romania in 1999.

Care sunt indicatiile mediastinoscopiei?

Mediastinoscopia se poate efectua cu scop:

Diagnostic

 • biopsie adenopatii mediastinale (diagnostic cancer bronhopulmonar, diagnostic limfoame, granulomatoze (sarcoidoza, tbc, etc))
 • biopsie a oricarei leziuni mediastinale accesibila tehnic ( tumora, chist, inflamatie, infectie)

Stadializare

 • stadializare cancer bronhopulmonar (foarte importanta pentru stabilirea conduitei terapeutice optime pentru pacienti)
 • stadializare preoperatorie la pacientii cu metastaze pulmonare

Terapeutic

 • Indepartarea sau drenajul chisturilor mediastinale
 • Inchiderea fistulei bronho-pleurale postpneumonectomie
 • Abordul transcervical al bronhiilor primitive

Cum se realizeaza mediastinoscopia?

Mediastinoscopia se desfasoara in sala de operatie, sub anestezie generala. Chirurgul efectueaza o mica incizie la piele (aproximativ 3-4 cm), la baza gatului, imediat deasupra sternului prin care se introduce un instrument special (numit mediastinoscop) sub forma de tub angulat prevazut cu lumina si conectat la un monitor. Prin vizualizare directa pe mediastinoscop sau pe monitor medicul realizeaza o examinare atenta a mediastinului si preleveaza probe bioptice din ganglionii limfatici sau din orice leziune anormala identificata. Probele bioptice sunt trimise pentru examinare la laboratorul de Anatomie Patologica. La sfarsitul interventiei se retrage mediastinoscopul si se sutureaza incizia cervicala.

Ce se intampla dupa efectuarea mediastinoscopiei?

Dupa incheierea interventiei chirurgicale pacientul este dus in salonul de postoperator pentru supraveghere timp de cateva ore, ulterior fiind transferat la rezerva de pe sectia de chirurgie. Externarea se realizeaza in prima zi dupa operatie.
In general dupa mediastinoscopie pacientul resimte doar o senzatie de disconfort sau mici dureri la nivelul inciziei. Uneori pot aparea dureri de intensitate moderata/mica la nivelul gatului sau raguseala.
Rezultatele pieselor biopsiate se elibereaza in 10-14 zile lucratoare.

Care sunt complicatiile posibile?

Complicaţiile care pot apărea (hemoragia, pneumotoraxul, paralizia de nerv laringeu recurent stâng, lezarea nervului frenic, lezarea traheei, lezarea esofagului, infecţia plăgii, sechelele anesteziei generale) sunt foarte rare. Publicaţiile majore în domeniu arată că morbiditatea legată direct de mediastinoscopie variază între 0.6% şi 3,7% iar mortalitatea între 0% şi 0,2%

Important:

 • Mediastinoscopia este o metodă minim invazivă chirurgicală cu randament diagnostic mare (sensibilitate de 81% si specificitate de 100%).
 • Complicațiile sunt puține si lipsite de gravitate în condițiile efectuarii de către o echipă bine antrenată și într-un bloc operator echipat corespunzător.
 • Se pot efectua la nevoie si remediastinoscopii.
 • Aceasta interventie prezinta costul cel mai scazut din metodele chirurgicale minim invazive toracice si spitalizare redusă – ”one day surgery”.

Protocol de investigatii minime pentru efectuarea unei mediastinoscopii

 • Computer tomograf torace cu substanta de contrast
 • Analize sange: hemoleucograma, teste coagulare, grup sange si Rh, TGO, TGP, uree, creatinina, glicemie
 • EKG
 • Consult preanestezic