Sunt Paula Rusu şi am un plămân şi jumătate

  • Chirurgie pulmonara

Povestea mea nu e una de succes. Acum doi ani, la început de an, începeam un lung pelerinaj pe la medici fiindcă tuşeam atat de rău încât ajunsesem la un pas să îmi pierd vocea. Cinci luni am schimbat medici şi diagnostice fără niciun rezultat. Am început cu o vizită la cabinetul profesorului “X” , care m-a diagnosticat ochiometric şi cu ajutorul unei spirometrii cu astm bronşic. Două luni am schimbat tratamentele fără efect. Am primit un diagnostic nou: esofagită de reflux, pe urmă inca unul laringită acută şi încă unul, bronşită acută…. am renunţat să îl mai caut pe profesor în ziua în care mi-a spus la telefon: -Doamnă, totul e numai în capul dumneavoastră!

O lună mai târziu ajungeam în stare foarte proastă, abia mă mai ţineam pe picioare, la 20140704_124028 - Copieacelaşi spital unde fusesem iniţial consultată de profesorul “X” . De data asta diagnosticul care a venit după o serie de analize a speriat pe toată lumea, inclusiv pe mine: tuberculoză. Da, TBC! Şi eu care credeam că această boală a fost eradicată în Romania…. Tratamentul prescris corect de data asta venea însă târziu de tot pentru plamanul meu stang care era ca o strecurătoare, plin de găuri care nu au mai putut fi reparate. Am avut parte de un inger de medic pe care mi l-a găsit doctoriţa Emilia Crişan, şefa secţiei de bronhologie, impresionată de povestea mea. Pneumologul Mihaela Tanasescu s-a straduit din răsputeri să mă repare, însă rănile provocate de bacil au fost atat de mari încât după vindecarea de TBC a venit o noua veste proastă: plămânul stâng trebuie scos cu totul fiindcă îmi pune viaţa în pericol.

20140704_124028

Un strop de noroc a făcut să dau peste alti doi medici îngeri păzitori pentru mine: profesorul-chirurg Ioan Cordoş şi sef de lucrari chirurgul Cristian Paleru s-au ambitionat să încerce imposibilul. O operaţie în care să decupeze din plamanul stâng numai lobul superior aflat perete în perete cu inima şi printr-o manevra de artă chirurgicală să sudeze un bont de trahee cu un rest de plaman. E o interventie chirurgicala de congres, da, am ajuns caz medical international, au facut şi un filmuleţ în timpul operatiei, o premieră românescă. Darorită celor trei arhangheli ai sănătăţii mele sunt bine, chiar dacă acum am doar un plămân şi jumătate. Dacă diagnosticul meu ar fost stabilit din timp, dacă medicul “X” imi făcea o radiografie, ori o analiza de sange nu ajungeam aici. Ăsta e adevărul, nişte analize banale m-ar fi cruţat de doi ani grei şi de o operaţie dificilă.

Dincolo de orice însă cred că cel mai important e să ştim cu toţii că tuberculoza există, e printre noi, poate fi tratată definitiv, fără sechele, cu o singură condiţie – să fim informaţi!

V-am povestit asta nu ca să mă plâng ci ca să vă mărturisesc că acesta e momentul în care plec într-o nouă călatorie, aceea în care am să ma lupt ca alţii să nu treacă prin ceea ce am trecut eu. E doar începutul unor proiecte în care cred si despre care veţi auzi curând.

Sursa: paularusu.ro

2 Responses to Sunt Paula Rusu şi am un plămân şi jumătate

  1. Domnule doctor Paleru! Va multumesc pentru vizita pe blogul meu si nu imi va ajunge o viata sa va multumesc pentru ce ati facut alaturi de profesorul Cordos ca sa salvati atat cat s-a putut din plamanul stang. Sper din suflet sa lucram impreuna mai departe, de asta data cu dorinta ca si eu sa va pot ajuta cumva in nevoile atat de multe pe care le are sistemul de sanatate.

  2. Sunt unul dintre medicii implicati in cazul doamnei Paula Rusu.
    Intradevar a fost un caz deosebit si a avut norocul sa intalneasca pe dr. Mihaela Tanasescu, echivalentul modern al doctorilor Cosma si Damian, precum si pe profesorul doctor Ioan Cordos, un om ce a ridicat nivelul medical al specialitatii.
    Sunt multe cazuri de acest tip, tacute, ce sunt rezolvate de aceasi echipa, dar cea mai mare problema ramane subfinantarea cronica a sistemului de sanatate, aproximativ de 10 – 15 ori fata de manevrele similar executate afara.
    O prima reforma in sistemul sanitar ar fi reorganizarea ‘organizatorilor’ si introducerea conceptului de ‘secretara profesionista’ in sistemul medical, care sa degreveze niste profesionisti ai medicinei de ceea ce nu pot face decat la nivel de amatori.

Leave a Comment

Name*

Email* (never published)

Website